חרדות הן מצב נפשי שסובלים ממנו הרבה יותר אנשים ממה שניתן לתאר. לעיתים מדובר על חרדה נקודתית לזמן קצר ולעיתים מדובר על התקף חרדה של ממש שנימשך זמן רב. התמודדות עם חרדות איננה קלה ופשוטה ויש לטפל בה בצורה נכונה כדי שתיעלם ולא תשוב במהרה.
מאות אלפים בישראל סובלים מחרדות. אין מדובר על חרדה נקודתית לפני מבחן חשוב או ריאיון עבודה, אלא התקף חרדה ממשי, כזה שמשפיע לא רק נפשית אלא גם פיזית. חרדות יכולות להוביל לתחושות בלבול, סחרחורת, מחנק פיזי, דופק מואץ ופחדים. כאשר מדובר בחרדה שנמשכת מעבר למספר שעות או ימים, רצוי מאוד לפנות אל מטפל אשר מעניק טיפול רגשי להתמודדות עם המצב.
3 טיפים להתמודדות עם חרדות
באופן כלל, ניתן להתמודד עם חרדות באמצעות טיפול רגשי, אך ניתן גם לנסות ולהרגיע את המצב בצורה עצמאית. הנה 3 טיפים יעילים שיעזרו לכם להתמודד עם חרדות בצורה טובה:
- לזכור לנשום – נשמע טריוויאלי, אבל כאשר נמצאים בעיצומו של התקף חרדה בדרך כלל יש דופק מואץ שמלווה לעיתים בלחצים בחזה. הדבר מוביל אותנו לנשום מהר וחזק יותר ולא בקצב הרגיל שלנו. על מנת לשמור על המצב הקיים מבלי להחמיר אותו, חובה להמשיך ולנסות לנשום רגיל ולא להיסחף אחרי קצב פעימות הלב המואץ. לא פשוט אבל אם מודעים למצב (שיש התקף חרדה) ניתן לשלוט בכך.
- שבו בשקט – כאשר יש התקף חרדה מנסים לבדוק שהגוף תקין והכל בשליטה. לכן יש מי שמנסים ללכת מהר יותר, יש מי שינסו לקפוץ במקום או אפילו להניע את גופם בצורה מוזרה על מנת לבדוק שיווי משקל וכדומה – אין בזה צורך. זה רק מגביר את הלחצים וההשפעה של התקף החרדה. שבו בשקט, תנשמו רגיל וחכו שההתקף יירגע או יחלוף.
- להמשיך בתזונה הרגילה – התקף חרדה גורם לתחושה של התעלפות מתקרבת או איבוד הכרה רגעי. לעיתים יש גם תחושה של בחילה או רצון להקיא. בד"כ מדובר באותות שמקבלים מהראש ולא באמת עומדים להתעלף או להקיא. חרדה דוחפת את מי שבמצב שכזה לנסות ולאכול משהו מתוק מאוד כדי לא להתעלף או לאכול משהו שימנע הקפאה או שלשול וכדומה. אין צורך. נסו לעבור את ההתקף בלי תוספות סוכר או שינוי תזונה קיצוניים בזמן קצר והכל יהיה בסדר.
לסיכום, טיפול בחרדות יכול להיות להיות בצורה עצמית, אך מומלץ לפנות לקבלת עזרה ממטפל או מטפלת מקצועית. לעיתים ניתן לעבור טיפול זוגי, קבוצתי או פרטני של מספר מפגשים ואז ללמוד טוב יותר כיצד להתמודד עם החרדה ממנה סובלים או כיצד ניתן לנטרל אותה לחלוטין.