אחד הפחדים הגדולים ביותר שיש הוא הפחד מרופא שיניים. לא מדובר על פחד ספציפי כלפי רופא כלשהו אלא פחד כללי שאוחז בכל מי שמבין שהוא צריך להגיע לטיפול כזה או אחר במרפאת שיניים. יש סיבות שונות לפחדים הללו ומצד שני יש דרכים להתמודד איתן בצורה יעילה בתור ילדים או בוגרים.
פחד מביקור במרפאת שיניים או יותר נכון פחד מרופא שיניים נקרא "דנטופוביה" והוא פחד נפוץ ביותר בקרב ילדים ומבוגרים. הסיבות לפחד הזה יכולות להיות שונות ומגוונות ובמרבית הפעמים מדובר על כמה סיבות נפוצות.
סיבות לפחד מרופא שיניים:
- טיפול כואב בעבר שהשאיר טראומה בפני טיפולים עתידיים
- הציוד והמכשירים של רופא שיניים עשויים ברובם מתכת והם די "מאיימים" לעתים
- קולות צורמים של מכשירים לטיפול שיניים, קולות של מטופלים מחדרים סמוכים וכדומה
- פחד מהרדמה מקומית או כללית (במידת הצורך) עקב מקרים ספורים שגרמו לנזק או מוות
- תחושה של חוסר שליטה בעת הטיפול בפה ואי יכולת "לראות מה עושים שם בדיוק"
הסיבות הללו ברורות ומשפיעות על חלק גדול באוכלוסייה אך יש דרכים יעילות להתמודד איתן.
איך אפשר להתגבר על הפחד מרופא שיניים?
ביקור אצל רופא שיניים יכול להיות הרבה פחות מפחיד אם מתנהלים בדרך חכמה ומצליחים לנטרל את החשש הטבעי מהפחדים שציינו.
ההמלצה הראשונה היא לא לדחות טיפולים שצריכים לעבור. טיפולים קטנים וקלים יחסית שנידחים שוב ושוב בשל הפחד מרופא שיניים יכולים להפוך לבעיה מורכבת הרבה יותר, ולהגיע עד לטיפולים של שיקום הפה, כולל צורך ביישור שיניים, השתלות שיניים וכן הלאה. טיפולים אלו יותר מורכבים וכואבים במרבית המקרים ובדרך הזאת רק נעצים את הפחד וכן הלאה.
מעבר לכך יש כמה דרכים להקל את הביקור אצל רופא השיניים:
- חומרי אלחוש – היום אפשר להרשים אזור מקומי בפה ללא זריקה. אפשר לעשות זאת עם חומרי אלחוש משחתיים או ספריי אלחוש. הזריקה היא לעתים הגורם המרגיע הראשוני ולאחר מכן הכל קל יותר.
- אווירה נעימה – נשמע טריוויאלי אבל את מרפאות השיניים המיושנות של חדר וחצי צפופים שמובילים ישר לחדר המאיים של הטיפול, מחליפות כיום מרפאות מרווחות יותר, עם פינות המתנה מודרניות כולל טלוויזיה ואפילו פינת משחקים לילדים. בקבלה יש פקידה חייכנית וכל האווירה יותר נינוחה ומרגיעה.
- ציוד מתקדם – הטכנולוגיה פעילה גם כאן וחשוב להסביר ולהדגים למטופל שבא לפגישה ראשונית שהציוד חדיש, כולל מחשב ומצלמות להדמיה או סריקה של חלל הפה וכל הטיפול הוא באמצעים מודרניים ולא כאלו שמזוהים יותר עם "ימי הביניים".
- טיפול מקדים – כלי רב חשיבות שהתפתח בשנים האחרונות בכל הקשור לטיפולי שיניים הוא טיפול מקדים, לרוב כזה של דמיון מודרך (NLP) וכדומה. טיפולים אלו מאפשרים למטופל להגיע מוכן יותר נפשית לטיפול עצמו ולהתמודד עם הפחדים שהיו לו קודם לכן.
- טיפול בזמן אמת – טכניקה חדשה יחסית שיש מי שבוחרים בה בעת טיפול שיניים היא רפלקסולוגיה. בזמן הטיפול בשיניים רפלקסולוג מעסה את כפות הרגליים שלכם ובעזרת לחיצות בנקודות נכונות מקל על הכאב ומפחית את החשש שלכם.
לסיכום, נציין שאם אין מדובר על טיפולי שבחרתם לעשות כמו הלבנת שיניים וכדומה, טיפולים שחייבים לעשות או ביקורים תקופתיים אצל השיננית כדאי לעשות בעקביות ומבלי לדחות אותם ולהחמיר את מצב השיניים שלכם – זה הבסיס לטיפולים קלים ומהירים יותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד"ר דניאל כהן – רופא שיניים בחיפה, אשר מעניק טיפולי שיניים לילדים ומבוגרים בצורה נעימה, מקצועית ומותאמת אישית לסיטואציה.
לעוד רופאי שיניים מומלצים באשדוד, ניתן לגשת לאתר Dental Clinics אשר מציג רופאי שיניים עם המלצות בשטח!