תאונת עבודה נחשבת ככזאת גם אם היא תאונת דרכים של העובד בדרך אל העבודה או בחזרה ממנה לביתו. גם תאונת דרכים בין שני נקודות של מקום העבודה או בדרך אל אירוע שקשור לעבודה (כנס, השתלמות…) ייחשב כתאונת עבודה ולא רק כתאונת דרכים. מצב זה מביא לאפשרות של תביעת פיצויים מול ביטוח לאומי ומול חברת הביטוח.
לא רבים יודעים זאת אך עובד שנפגע בדרכו אל העבודה, בחזרה ממנה אל ביתו או בנסיעה מטעם העבודה, זכאי לתגמולים מביטוח לאומי וגם רשאי לתבוע את חברת הביטוח של הרכב המעורב באירוע, וזאת מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
האם ניתן להגיש שתי תביעות?
עובד שעבר תאונת דרכים בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, שמוכרת כתאונת עבודה יכול להגיש שתי תביעות. האחת תהיה מול ביטוח לאומי לקבלת תגמולים עבור התקופה שבגינה איננו יכול לעבוד ואילו תביעה נוספת יגיש מול חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה.
ראשית כל יהיה עליו להגיש לביטוח לאומי תביעה לקביעת דרגת נכות בגין התאונה ולעבור הליך לא קל ונעים מול וועדה רפואית של ביטוח לאומי. על פי החלטת הוועדה ודרגת הנכות שתיפסק יהיה זכאי אותו עובד לקבל גמלאות של נכות מעבודה.
כעת יוכל העובד להגיש תביעה נגד חברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה (ביטוח חובה) ולתבוע פיצויים על בסיס אחוזי הנכות שנקבעו לו. חברת הביטוח מציד היכולה כמובן לערער על קביעת הוועדה כדי להפחית את דרגת הנכות ואת גובה הפיצויים כמובן.
יש לציין שיאן מדובר בכפל פיצויים אלא בתגמולים מביטוח לאומי ופיצויים מחברת הביטוח, כל אחד מהם בנוגע לזווית אחרת של האירוע.
האם רצוי לשכור עורך דין לתביעה?
התשובה היא חד משמעית כן. עורך דין תאונות דרכים מכיר את החוק לעומק ויודע מה האפשרויות העומדות בפניכם להגשת התביעות. כמו כן עורך דין תאונות דרכים יוכל להכווין אתכם לגבי בדיקות שכדאי ותעברו אצל רופאים מומחים וגם ילווה אתכם בהליך מול ביטוח לאומי והוועדה הרפואית שלו.
במקרים מסוימים ההבדל בין שכירת שירותי עורך דין ובין אי שכירת השירות יכול להיות שווה לעשרות עד מאות אלפי שקלים בסכום הפיצויים שייפסקו לנפגע. יעוץ של עורך דין הבקיא במקרים כמו אלו של הנפגע ויש לו את הידע והניסיון להתנהל מול ביטוח לאומי או חברות הביטוח בשפה המשפטית שלהם, יש להם ערך רב.
דוגמא ליכולות של עורך דין תאונות דרכים שהרוב אינם מכירים הוא תשלום תכוף. תשלום זה הוא תשלום מקדים מחברת הביטוח לתובע, ויקוזז במידת הצורך מסך התביעה שתיפסק בסיום ההליך. המטרה של תשלום תכוף היא לעזור כלכלית למי שנפגעו ואינם יכולים לעבוד לאורך זמן, זקוקים לבדיקות וטיפולים רבים או הוצאות עבור ציוד רפואי ותרופות. כל אלו עולים כסף רב ולכן תשלום תכוף יכול לעזור להם לשרוד כלכלית עד סיום הליך התביעה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס, עורך דין נזיקין, אשר עוסק בייצוג של נפגעים ובני משפחותיהם מול המוסד לביטוח לאומי, חברות הביטוח והפנסיה.