בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים, כאלו שהם פסולי חיתון או סתם מי שבחרו לחיות יחדיו ללא חתונה, זכאים לערוך הסכם לחיים משותפים שמסדיר כמה נקודות מפתח במערכת היחסים שלהם, בבעלות על רכוש ובהוצאות ובקשר לילדים משותפים שלהם. הסכם זה הוא המקביל של הסכם ממון בקרב זוגות שנישאים ולכן מוכר בקרב רבים בתור הסכם ממון בין ידועים בציבור.
הסכם לחיים משותפים, המקבילה של הסכם ממון עבור ידועים בציבור ומי שאינם נשואים מבחירה או מכורח, הוא בעל חשיבות ומשמעות רבה עבורם.
מהו הסכם לחיים משותפים?
הסכם לחיים משותפים נחשב הדבר הקרוב ביותר לעריכת הסכם ממון בין ידועים בציבור אך למעשה הוא הרבה יותר מכך. הסכם ממון עוסק בעיקר בהסדרת הבעלות על רכוש (הון, נכסים, רכוש וכדומה) בין בני זוג שנישאים או לאחר חתונה. המטרה שלו היא הימנעות ממאבק משפטי ארוך ומתיש על רכוש במקרה שיחליטו להתגרש בעתיד.
הסכם לחיים משותפים כולל התייחסות לבעלות על רכוש של בני זוג החיים יחדיו בתור ידועים בציבור, פסולי חיתון (כהן וגרושה למשל), מי שנישאו בנישואין אזרחיים או בנישואין של בני אותו המין. אבל הוא כולל גם התייחסות רחבה יותר לסוגיות שונות שרלוונטיות עבור זוגות שכאלה ועל כן החשיבות הרבה שלו מעבר להגדרת בעלות על רכוש.
מדוע יש להסכם חיים משותפים חשיבות כה רבה?
החשיבות של הסכם לחיים משותפים מבוססת ראשית כל על הצהרה של תאריך בו הקשר בין בני הזוג מוגדר כיום בו החלו להיות בחייהם המשותפים. לתאריך זה יש משמעויות רבות שנוגעות להסכם כולו ולכן החשיבות שלו רבה.
למעשה מהתאריך הזה יש התייחסות לבעלות של כל אחד מהם על רכוש משותף או בבעלות עצמית שלו עוד לפני כן. מכן ההשלכות שנוגעות גם לירושה עתידית שלהם לצאצאים משותפים או שאינם משותפים וגם במקרה של פרידה רשמית במערכת היחסים.
כמו כן במסגרת הסכם לחיים משותפים מגדירים את חלקו של כל אחד מבני הזוג בהוצאות המחייה במשק הבית המשותף, בגידול הילדים המשותפים שלהם ואף בהסדר משמורת והסדרי ראייה במקרה שייפרדו בעתיד. כל אלו סוגיות חשובות ביותר שיש לתת עליהם את הדעת וכאשר מטפלים בהם מבעוד מועד, מונעים מאבקים מיותרים שייתכנו בעת פרידה.
היכן עורכים הסכם לחיים משותפים?
מבחינה טכנית אפשרי לערוך הסכם לחיים משותפים עצמאית וללא עורך דין, בדיוק כמו במקרה של עריכת הסכם ממון. למרות זאת ההמלצה היא לשכור את שירותיו של עורך דין משפחה לעריכת הסכם לחיים משותפים כדי לכסות את כל הסוגיות החשובות שיש לתת את הדעת עליהן ולא תמיד יודעים לעשות זאת כאשר אין טיפול של איש מקצוע בעניין.
בנוסף לכך, למרות שאין חובה לקבל תוקף משפטי של בית המשפט לענייני משפחה להסכם זה, כדאי להגיש אותו לאישור בית המשפט וזאת כדי לתת לו גושפנקא משפטית טובה יותר למקרה של חילוקי דעות עתידיים. אם כבר עושים זאת, כדאי לעשות זאת נכון ולדעת שיש בידכם הסכם מקצועי ובעל תוקף.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד Family Legal, עורך דין משפחה באשדוד, אשר מעניק ייצוג וליווי משפטי בתחום המשפחה (ניהול הליכי גירושין, הסכמי ממון, צוואות וירושות).