שימוע לפני פיטורים הוא אחת הזכויות הגדולות והחשובות ביותר שיש לכל עובד שכיר. בשימוע הוא רשאי לשטוח את טיעוניו בפני המעסיק או המנהל הישיר שלו בטרם יפוטר ואולי בדרך זאת להציל את מקום העבודה שלו והמשך העסקתו. חשוב להתכונן היטב לשיחת שימוע לפני פיטורים ולהכיר את החוק לגבי נושא זה.
לאורך עשרות שנים הייתה למעסיק אפשרות לפטר כל עובד בעסק שלו על המקום ובכל רגע נתון. החוק השתנה לפני מספר שנים בעקבות פיטורים רבים שהיו לא הוגנים כלפי העובד המפוטר או מסיבות שלא אמורות להוביל לפיטוריו. היום כל מעסיק חייב לזמן את העובד לשיחת שימוע לפני פיטורים במידה והוא מעוניין לפטר אותו ממקום העבודה ויש דרך המוגדרת בחוק איך לעשות זאת נכון.
המטרה של שימוע לפני פיטורים על פי בתי הדין לעבודה היא לאפשר לעובד להגן על מקום העבודה שלו או לכל הפחות להציג את הצד שלו במסגרת הפיטורים, בעיקר אם הם אינם הוגנים או נעשים מסיבות שאינן ראויות או אפילו פליליות.
מה הנוהל של שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים חייב להיות מנוהל על פי חוקי בית הדין לעבודה ולאפשר לעובד המועמד לפיטורים להגיע מוכן לשימוע ולדעת מה הסיבות בגינן הוא מועמד לפיטורים. לשם כך ניתנת לרוב התראה של 48-72 לפני השימוע, כדי שהעובד יוכל להתכונן למפגש עם המעסיק או מנהל הישיר שלו לצורך השימוע. בחלק מהמקרים ניתן לקבל ארכה של כמה ימים נוספים, אך מדובר על מקרים ספציפיים מאוד.
איך מתנהל שימוע לפני פיטורים:
- השימוע חייב להתנהל עם ראש פתוח מצד המעסיק ורצון של אמת לשמוע את טענות העובד והצד שלו במצב.
- השימוע מתקיים בנוכחות המעסיק, העובד ואדם נוסף שהעובד רשאי לצרף לשימוע. אותו אדם יכול להיות עורך דין דיני עבודה, חבר קרוב או בן משפחה לפי בחירה שלו. גם המעסיק רשאי לצרף אדם נוסף לשימוע (עו"ד, מזכירה וכו').
- במהלך השימוע על המעסיק לפרט את הסיבות שהובילו לכך שהעובד מועמד לפיטורים. הסיבות הללו חייבות להיות ענייניות ומגובות בהוכחות אם יש צורך בכך (גניבה ממקום העבודה, איחורים עקביים לעבודה וכו').
לאחר שמסיימים את השימוע ייקח לעצמו המעסיק פרק זמן של 24-72 שעות כדי לקבל את החלטתו הסופית כלפי הפיטורים של העובד.
האם כדאי להיות מיוצג על ידי עורך דין בזמן השימוע?
שימוע לפני פיטורים איננו הליך משפטי רשמי ולכן אין חובה לייצוג של עורך דין דיני עבודה. מצד שני, כדאי מאוד לקבל יעוץ משפטי לפני השימוע מעורך דין לעבודה וכמובן שאם הדבר אפשרי או משתלם לעובד, מומלץ שעורך הדין המייצג אותו יהיה נוכח בשימוע עצמו.
במקרים רבים עורכי דין לדיני עבודה שנכחו בשימוע השפיעו בצור המשמעותית על ההתנהלות שלו ועל התוצאה הסופית שלו לטובת העובד, בין אם לשמור על מקום העבודה שלו ובין אם לקבל פיצויים מהמעסיק בגין שימוע שלא כדין או פיטורין ללא סיבה או הוכחה מוצדקת לכך.