המצב הכלכלי בישראל איננו קל וכל עצמאי יודע זאת. בעלי חבורת ועסקים לעתים מגיעים למצב בו אין להם יכולת לפרוע חובות שצברו עבור סחורה, הלוואות או שירותים שונים שקיבלו והנושים מתחילים במכתבי איום לפני תביעה. לעתים המצב מוביל להכרזה על התאגיד כפושט רגל וכניסה שלו לתהליך חדלות פירעון.
העלייה במשכורות העובדים, החשמל, הארנונה, המים ומיסים שונים, מביאים יותר חברות ועסקים מאי פעם לקרוס כלכלית ולהגיע למצב של פשיטת רגל. בניגוד לעבר, התהליך היום מסודר יותר ומאפשר לחלק מהחברות הללו להמשיך לעבוד או להשתקם כלכלית בסיום התהליך.
מה השלבים של חדלות פירעון לתאגיד (חברה בע"מ)?
יש כמה שלבים לתהליך של חדלות פירעון לתאגיד:
- הגשת בקשה לפתיחה של הליך חדלות פירעון – יש להגיש את הבקשה לממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי בבית המשפט המחוזי.
- דיון בבית המשפט המחוזי לאישור הבקשה – בית המשפט יחליט אם לקבל את הבקשה או לדחות אותה על פי ניתוח המידע שהובא לפניו, בחינה של המצב הפיננסי של התאגיד ותחזית הכנסות והוצאות שלו בזמן הקרוב.
הסכמה לקבלת הבקשה מחייב בחירה באחת האפשרויות הבאות:- צו לשיקום כלכלי של הבראת חברה שיאפשר את שיקום התאגיד תוך כדי הסדר חובות, במידה ובית המשפט מוצא לנכון שיש אפשרות לכך. המטרה היא לאפשר לעסק להמשיך לחיות ולהשתקם תוך כדי תנועה והסדר חובות שלו לנושים השונים.
- צו פירוק לתאגיד בשל חוסר יכולת להמשיך לעבוד ולהשתקם ויוביל למצב של פירוק חברה. זו האופציה שפחות חביבה על בית המשפט אך יש מקרים בהם אין אופק להמשך פעילות עסקית של החברה או אפשרות שיקום כלכלי שלה מבלי לפגוע בנושים הקיימים.
-ארכה של 30 יום שיאפשרו לבית המשפט לבחון יותר לעומק את המצב ולהחליט על פירוק או שיקום. בחלק מהמקרים מדובר בתאגידים גדולים עם הנהלת חשבונות ומצב פיננסי שיש לרדת לעומק כדי לקבל החלטה נכונה והוגנת כלפי החייב וכלפי הנושים שלו.
- הבראת חברה כחלופה לחדלות פירעון או פנייה לפירוק חברה.
מה קורה עם כל התהליכים מול התאגיד בשלב זה?
מרגע פניית התאגיד בבקשה להכריז עליו פושט רגל כל ההליכים נגדו ייעצרו. הקפאת הליכים לחברה כוללים עצירה של הוצאה לפועל, עיקולים או מכתבים איום לדרישת חוב מהנושים. כל התהליך מנוקז להחלטות בית המשפט מרגע זה.
מרגע הקפאת הליכים נגד חברה ההתנהלות תהיה כדלהלן:
- הליכי גבייה – לא יפתחו או יימשכו הליכים שכאלו בזמן התהליך.
- מימוש נכסים – אין שעבוד נכסים אוטומטי או על פי החלטת התאגיד מרגע שיש תהליך.
- צד שלישי – אין אפשרות לעשות שימוש בנכסים או כל דרך אחרת לתשלום לצד שלישי בזמן התהליך.
- עיקולים – עיקולים חדשים לא יוטלו על התאגיד ונכסים שהיו מעוקלים קודם לכן ישוחררו מעיקול עד סיום התהליך.
- תביעות – לא ייפתחו או יימשכו תביעות משפטיות נגד החייב בזמן התהליך, אלא אם בית המשפט פסק שיש אישור לכך. במקרה כזה התביעה תנוהל בנפרד מהתהליך הקיים.
חשוב לדעת שהליכים פליליים או מנהליים נגד התאגיד לא ייעצרו למעט הליכי גבייה שציינו קודם לכן.
פשיטת רגל של תאגיד איננה דבר של מה בכך ולכן חובה לשכור שירותי עורך דין פשיטות רגל בעל ניסיון בפשיטות רגל של תאגידים כדי לנתח את המצב הקיים ולהחליט אם הכי טוב להגיש בקשה לפשיטת רגל או לנסות ולמצוא דרכים חלופיות להתמודד עם המצב, כמו הסדר חובות מחוץ לבית המשפט וכדומה.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד אביעד גלס – עורך דין פשיטת חדלות פירעון אשר מתמחה בליווי והבראה של חברות ותאגידים בפריסה ארצית.