חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נכנס לתוקפו בספטמבר 2019 ממש לפני מגפת הקורונה ונועד לעשות סדר בתהליך פשיטת רגל של אדם פרטי או בעל חברה. יש חילוקי דעות אם החוק עושה טוב לחייבים, מטיב עם הנושים או מעניק מענה שווה וראוי לשני הצדדים. הבנה של החוק יכולה לעזור להבין טוב יותר את המשמעויות שלו כלפי כל הנוגעים בדבר.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי במסגרת הרפורמה החדשה לפשיטת רגל שינה באופן משמעותי את הליכי חדלות פירעון, פשיטת רגל והגנות שונות שהיו על חייבים בהוצאה לפועל. במקביל לכך יש לו יתרונות רבים עבור החייבים ולראייה הכמות ההולכת וגדלה של מי שבוחרים בהליך פשיטת רגל בפורמט החדש שלו בשנתיים האחרונות בעיקר.
מהו חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
לאחר שנים של תוהו ובוהו של ממש בכל הקשור לגביית חובות של חייבים, תהליכים שנמשכו שנים בבית המשפט, החזר חובות סמלי לנושים ומצד שני חיים קשים לחייבים, הוחלט על הרפורמה החדשה בפשיטת רגל בישראל.
הרפורמה קיבלה את השם חדלות פירעון ושיקום כלכלי כדי לשים דגש על כך שמטופלים בה מי שהם חדלי פירעון, כלומר חייבים שאין ביכולתם לשלם את החובות שלהם לנושים ומצד שני יש דאגה כלפיהם כדי שיסדירו את החובות שלהם ויוכלו בתוך מספר שנים לצאת לדרך חדשה, כאשר הם פטורים מכל חוב ועברו שיקום כלכלי.
הרפורמה נותנת מענה למקרים של פשיטת רגל של אדם פרטי או של פשיטת רגל של חברה בע"מ – אך, נתמקד לעת עתה בעניין אדם פרטי.
עיקרי הרפורמה:
- מי יכול לפתוח בתהליך? – אדם פרטי שצבר חובות בסך 50,000 ₪ ומעלה יכול לפתוח הליך חדלות פירעון בהוצאה לפועל אם החובות שלו עד 150,000 ₪ ואם הם גבוהים יותר אז עליו לעשות זאת בפני הממונה לחדלות פירעון במשרד המשפטים.
- איך התהליך מתחיל? – החייב פונה לבית המשפט בבקשה לתפוח בהליך ואם הפנייה שלו מתקבלת ממונה לו נאמן מטעם בית המשפט. הנאמן ייכנס את כל הנושים וינסה להגיע להסדר חובות שמוסכם על כולם. אם יש כזה טוב ואם אין כזה אז הנאמן יכול לכפות הסדר חובות תחת אישור בית המשפט. המטרה היא שמרבית החוב יוחזר אז לרוב מתקיים החזר של כמה עשרות אחוזים ממנו לכל היותר.
- מה כלול בהסדר? – במהלך התקופה עד שיוחלט על הסדר החובות והתחלת התשלומים שלו (ובמהלכם…) יחולו הגבלות על החייב. הגבלות אלו יהיו איסור יציאה לחו"ל, התנהלות במזומן בלבד ללא אשראי, יוקצה לו תקציב מחייה חודשי ותקציב לדמי מזונות במידת הצורך. במקביל כל ההליכים נגד החייב יוקפאו – לא יהיו תביעות מהוצאה לפועל, עיקולים או פניות חדשות של מכתבי איום וכדומה.
- איך התהליך מסתיים? – לאחר 3-4 שנים מיום תחילת התהליך (לעתים אף קודם לכן) מסתיים התהליך. במידה והחייב שילם את התשלומים שנקבעו לו לנושים כפי שצריך, יוכל לפנות בבקשה לקבלת צו הפטר חוב ולאחר האישור על כך הוא יוצא לחיים חדשים ללא מינוס בבנק וללא חובות.
לסיכום, התהליך איננו קל ופשוט וחובה לקבל יעוץ וליווי משפטי של עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי שיעזור לחייב לעבור את התהליך בצורה הטובה ביותר מבחינה כלכלית, חברתית ואף נפשית.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין פשיטת רגל באשדוד אשר מעניקה ייעוץ הגנה או ייצוג משפטי לחייבים בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין חדלות פירעון בחיפה או עורך דין חדלות פירעון בקריות – המשרד הוא הכתובת!