חוק פיצויי פיטורים בישראל מגן על העובדים בצורה יעילה ומבטיח לכל עובד שפוטר ממקום עבודה לאחר שנת עבודה אחת לפחות, להיות זכאי לפיצויים בגובה של חודש עבודה עבור כל שנה. אולי זה מעט מפתיע אבל יש מצבים רבים שמזכים גם עובד שמתפטר ביוזמתו בפיצויי פיטורים שכאלו. על כך במאמר הבא.
עובדים שכירים בישראל מכירים בדרך כלל היטב את החוקים שמעניקים להם הגנה במקום העבודה. בין החוקים הללו בולט חוק פיצויי פיטורים שמבטיח תשלום פיצויים לעובד שפוטר.
הפיצויים הללו משולמים לעובד שעבד לפחות שנה אצל אותו מעסיק או באותו מקום העבודה והם בגובה של חודש עבודה אחד עבור כל שנת עבודה.
התנאים הללו די ידועים וברורים אבל אולי זה מעט מפתיע, אך גם עובד שהתפטר מיוזמתו זכאי במקרים רבים לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק שלו. יש מקרים בהם המעסיק ישלם זאת באופן אוטומטי מידיעת החוק ויש מקרים שאותו עובד יזדקק לשירותיו של עורך דין דיני עבודה כדי לתבוע את הפיצויים הללו מהמעסיק שלו, לעתים בבית הדין לדיני עבודה.
מתי אפשר להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים?
על מנת שהעובד יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים גם אם בחר להתפטר יש לעמוד בשני תנאים לכך, שכל אחד מהם כולל בתוכו מצבים שונים.
תנאים להיות מתפטר בדין מפוטר ולהיות זכאי לפיצויי פיטורים:
התפטרות עקב העתקת מקום מגורים
לא כל העתק מגורים מתאימה להגדרה ואם אותו עובד החליט סתם כך לעבור למקום מגורים חדש במרחק רב ממקום העבודה שלו, הוא כמובן לא יקבל פיצויים. במקרים אחרים הוא כן זכאי לכך:
- נישואין של העובד
- מעבר דירה עקב גירושין
- מעבר למגורים בישוב באזור פיתוח / משק חקלאי
- מעבר דירה בעקבות בן / בת זוג המשרתים בקבע, במשטרת ישראל או בשירות המדינה
התפטרות עקב הרעה מוחשית במקום העבודה
במקרים בהם העובד עובר מצב של הרעה מוחשית במקום העבודה ולא סתם כי מעט קשה לו יותר עם שעות העבודה או שהוא לא מחבב את אחד העובדים האחרים, הוא יהיה זכאי לפיצויים. דוגמא לכך הם המקרים הבאים:
- מקום העבודה עובר למקום מרוחק מזה שהיה קיים.
- העובד עובר הורדה בדרגה ללא סיבה מוצדקת לכך.
- המעסיק לא משלם לעובד את השכר שלו בצורה תקינה לאורך זמן.
- המעסיק מסכן את העובד ו/או מתעלם מהוראות בטיחות במקום העבודה.
- המעסיק מתעמר בעובד או מתנהג אליו באלימות מילולית או פיזית.
- שעות העבודה של העובד משתנות לרעה ושכרו נפגע באופן ברור.
- המעסיק מגלה חוסר אמון מופגן בעובד ומבקש בדיקות פוליגרף או מתקין אמצעי פיקוח לעובד.
יש להדגיש שלמרות שחלק מהמצבים הללו כביכול קלים להוכחה, עדיין חל על העובד הצורך להוכיח את הטענות שלו על הרעה בתנאי העבודה או סיבה מוצדקת לשינוי מקום מגורים כדי שיהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים מהמעסיק.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד שאול מוש – עו"ד דיני עבודה בצפון אשר מעניק ליווי וייעוץ לעובדים ומעסיקים בצפון הארץ. אם אתם מחפשים עו"ד דיני עבודה בחיפה או עו"ד דיני עבודה בקריות – המשרד הוא הכתובת!