גביית צ'קים חוזרים מלקוחות יכולה להיות פעולה קצרה ופשוטה במקרים שהצ'ק חזר בתום לב או תהליך ארוך ומורכב הרבה יותר אם מדובר על צ'ק שבכוונת מכוון חזר ויצר חוב של הלקוח כלפי בית העסק. במקרים הללו ניתן לגבות את החוב באמצעות הוצאה לפועל.
בישראל יש מאות צ'קים חוזרים מדי יום. מדובר על מכת מדינה גם בשנת 2023 ולמרות כל אמצעי התשלום האחרים שעושים בהם שימוש בשנים האחרונות. צ'קים הם שיטת תשלום נפוצה מאוד בעת חלוקה לתשלומים ובעיקר בתשלום בין עסק אחד לאחר או כאשר התשלום מותנה בביצוע עבודה לאורך זמן וכדומה.
בניגוד לתשלום במזומן או בכרטיסי אשראי, צ'קים דחויים אפשר רק לקוות שיכובדו על ידי הבנק מחשבון הלקוח, ואם הדבר לא קורה, נוצר חוב של אותו לקוח כלפי בית העסק ממנו רכש מוצרים או קיבל שירות.
איך גובים צ'קים חוזרים מלקוח?
קבלת הודעה של הבנק על כך שיש צ'ק חוזר מלקוח היא לא הודעה נעימה. למרות זאת בחלק מהמקרים מדובר על חוסר תשומת לב של הלקוח או טעות בתום לב ואפשר לפתור זאת בשיחת טלפון אל הלקוח וקבלת תשלום. כאשר הלקוח איננו עונה או מתנער מהחובה שלו לשלם עבור הצ'ק שחזר, יש צורך לפנות לערכאות משפטיות כדי לטפל בכך והתהליך מתחיל בשכירת שירותי של עו"ד לגביית חובות.
עורך דין שמתמחה בענייני גביית חובות מלקוחות פועל בדרך כלל בפורמט קבוע. ראשית כל הוא שולח מכתב דרישה לתשלום חוב אל הלקוח וממתין כשבועיים עד למענה או תגובה חיובית של הלקוח לעניין. לעתים די במכתב רשמי שכזה כדי לפתור את העניין אך ברוב המקרים יפנה העורך דין להליך של גבייה משפטית.
המהלך הזה כולל פנייה אל שרותי גביית חובות בהוצאה לפועל כנגד החייב. הפנייה כוללת מילוי של טופס המיועד לכך ובו כל תיאור המקרה ואיך נוצר החוב. מצרפים העתקים מהבנק של הצ'ק שחזר וגם חשבונית או הסכם לתשלום באמצעות הצ'ק, משלמים אגרה בשיעור של 1.25% מהסכום (יוטל החייב במסגרת הוצאות מצטברות לחוב) והטיפול יוצא לדרך.
זהו כמובן מהלך אגרסיבי הרבה יותר מול החייב, והוצאה לפועל יכולה להפעיל לחצים שונים על החייב כדי לשכנע אותו לשלם את הצ'ק שחזר.
בין הכלים שיש להוצאה לפועל נגד חייבים:
- צו עיכוב יציאה מהארץ
- הקפאת חידוש רישיון נהיגה
- הטלת עיקולים על המשכורת וחשבון הבנק
- הטלת עיקולים על רכוש כולל כלי רכב ואפילו צד ג' (תלוי במקרה)
נקיטת אמצעים חריפים אלה מול חייבים לרוב משיכה את המבוקש. בד"כ החייב ישלם את הסכום שהוא מחויב בו, בתוספת ריבית והצמדה וגם היטל האגרה ואף שכר טרחת עורך הדין. ייתכן כי תהיה הסכמה על פריס השל סכום התשלום שמוטל עליו לכמה תשלומים.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות באשדוד אשר מעניקה שירות משפטי מבוסס הצלחה בלבד. בצורה זו, הסיכון שואף לאפס ושכר הטרחה משולם מתוך החוב.